lördag 1 augusti 2015

Nordiska Glassproducenter Del 3. Norge

Fjord, lax och glass ...

















Som tredje del i  denna bloggserie skall jag nu göra mitt bästa för att avtäcka Norges fagra glassutbud, förhoppningsvis lika fagert som dess folk?


Diplom-IS:
Norrmännen har till att börja med inget hjärta!
Eller i varje fall inget "heart brand" likt den större delen av Europa där denna koncern i Sverige går under namnet "GB".
Istället är Diplom-Is en utav de dominerande aktörerna och det märket du troligtvis finner på en bensinmack.
Grundat redan i det tidiga 1900-talet, började denna kedja expandera runt 1920-1930 med ett flertal fabriker.
Namnet "Diplom-Is" valdes efter flera förslag för att lyfta fram glassen som en mer exklusiv produkt.
Genom att kontinuerligt ligga i framkant jämtemot sina konkurrenter , blev Diplom-Is inom kort dominanta på den Norska glassmarknaden.
Vid 1960-talet anslöt sig flera mindre producenter till den allt större koncernen.
Efter en blodig strid mot GB under 1990-talet lyckades faktiskt "David fälla Goliat", och sedan dess har Diplom-Is i Norge varit den största och mest folkkära aktören.
Glassen de producerar är huvudsakligen pinnglass, men inkluderar även nu betydligt roligare "froyo" varianter samt försök till premiumglass.

https://www.diplom-is.no/lollipop2010_web-jpg?pid=Native-ContentFile-File&r_n_d=1502926_&adjust=1&x=800&y=445&from=0&zmode=fit





Hennig-Olsen Is:
Ett annat större företag vi i Svea rike nog ej hört så mycket om!
Grundat nära på samtidigt som Diplom-Is (1924) har även detta företag en stark roll vävd i rikets glasshistoria.
Företaget har drivits av familjen Olsen i tre generationer, och är likt Diplom is en bred aktör med varierat sortiment, med allt från pinnglass till glasstårtor!

http://www.hennig-olsen.no/wp-content/uploads/2013/02/Sandwich-423x270.jpg




Kulinaris AS:
Med fyndigt namn och läckra burkar har företaget Kulinaris inriktat sig på premium-marknaden i Norge.
Grundad av en inspirerad pizzeriaägare, samt en kylingenjör är detta ett spännande företag som verkar gilla innovativa smaker, samt en högre glasstandard.

En snabbkoll av ingrediens-listan gör att även jag kan gå i god för detta, och denna producent har seglat in som en av de jag verkligen skulle vilja testa i grannlandet.
Med femton smaker i nuläget samt ett större antal återförsäljare är detta faktiskt inte helt omöjligt!

http://kulinaris.no/img/upload/5419a07bf14a6-912x483.png

Självklart finns min drömlakrits i Norge ...





Isdalen:
Grundat 1990, med ett namn som starkt påminner om en turtistfälla, är Isdalen en utav de större premiumglass-aktörerna i Norge!
Med frozen-yoghurt stånd som säljes likt mjukglass i Sverige, samt halvlitersförpackningar av sagda froyo finns detta märke att köpa över en större del av Norge då de har handelsavtal med bla. Coop.
De är även leverantör åt flera andra premium-märken! 
http://www.isdalen.no/wp-content/uploads/2015/07/MG_3261-big-300x200.jpg




Reins Kloster:
Ekologisk producent som grundade sin glasstillverkning 2009.
Superpremium-kvalitet med ekologiska högkvalitativa råvaror och så mycket närproducerat som tänkas kan.
Med en lufthalt på 30% eller mindre förtjänar de sin premiumstämpel!
Att designen dessutom är tidlöst dunderunderbar gör att jag allvarligt funderar på en flygbiljett till Norge!
Säljs huvudsakligen kring Trondheim.

http://s4.dn.no/incoming/article5413410.ece/ALTERNATES/article_page_752/1507CH-IsTest_0181.jpg

Can you spare som ice cream ? 




Bamsrudlaven:
En superpremium-producent jag någon gång måste pröva!

Med de snyggaste förpackningarna jag sett, kort innehållsförteckning, samt  mjölk från egen gård verkar denna glass ytterst angenäm!

http://www.bamsrudlaven.no/content/uploads/2013/10/smak_krokan.jpg

Ge mig femton tack!



Charlottes Iskrem:
En mindre premiumproducent som använder sig utav högkvalitativa råvaror.
Ej ekologisk eller tillsatsfri, men ändå med en ingredienslista som av mig får ett ok för att kallas för premium!
Grundat 1992 är detta en relativt ny aktör, men omtyckt av vad jag kan utröna från recensioner på nätet!
Sortimentet verkar finnas för privat inköp, men även på ett flertal restauranger.

http://charlottesiskrem.no/wp-content/uploads/2015/04/mg_0586-1024x683.jpg





Tonitto:
Egentligen en Italiensk producent som fått fotfäste i den Norska marknaden.
Grundat i Italien 1939, finns företaget numera i över 20 länder.
Med ett brett sortiment som involverar allt mellan Froyo till Glasstårtor.
En snabb check av ingredienslistan visar på att glassen likt hos många större producenter nog inte håller en super-premiumkvalitet, men trots det verkar vara helt ok.

http://www.tonitto.com/wp-content/uploads/2013/07/gelato_nocciola_big.png




Røros-Is:
Premiumglass tillverkad av lokala råvaror!
Kort innehållsförteckning, rikligt med ingredienser, samt 13 tillgängliga smaker gör denna gårdsglass till något du bör pröva (skriv gärna till mig om du har).

http://gv.lightweb.no/images/bil_rorosis.jpg




Iskremgarden:
Hantverksmässig glass med mjölk från egen gård!
Högkvalitativa ingredienser och kort innehållsförteckning, spännande smaker och nära på helt tillsatsfri!
Grundat 2006 är denna producent relativt ny, men verkar ha etablerat sig bra med kvalitet som ledord.
Säljer även större förpackningar på en liter, utöver halvlitersbyttorna, och finns att köpa landet över hos den norska premiumkedjan "meny".

http://s4.dn.no/incoming/article5413459.ece/ALTERNATES/article_page_752/1507CH-IsTest_0177.jpg




Isrosa:
Helt ekologisk premiumproducent!
Grundat 2003, håller denna producent kvar vis sina rötter med mjölk från närliggande gårdar, samt användning av egna ägg till glassen.
Med kort innehållsförteckning och noga kontroll av kvalitet verkar detta vara en mycket angenäm producent.
Isrosa var även  en utav de första helt ekologiska glasstillverkarna i Norge.

http://s4.dn.no/incoming/article5413411.ece/ALTERNATES/article_page_752/1507CH-IsTest_0186.jpg



Isbilen No:
En glassbil som kör på hemglass-konceptet.
Har mestadels försäljning av pinnglass!

http://www.isbilen.no/bildekatalog/DM3_uke17_2015/250gigantpakkeNY.jpg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar